Bagagedrager op mijn Optima Baron

Met een lage ligfiets kan je lekker snel van A naar B fietsen, maar dan kom je vaak bezweet aan. Het zou dan ook erg handig zijn als je schone kleren en een handdoek bij je hebt zodat je je kan douchen en omkleding op de plek van bestemming.

Toen ik in 2005 de elfstendentoch op de ligfiets reed wilde ik graag een hoop spullen mee hebben. Vooral omdat ik de toch nog nooit gereden had en het weer toch ook behoorlijk slecht kon worden. Om veel spullen op je Optima Baron mee te nemen leek het me handig om fiets tassen te monteren. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik een bagagedrager van een mountainbike omgetoverd tot een bagagedrager voor mijn ligfiets.

De fiets compleet:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0055.jpg

Pech onderweg

Dit is deel 1 van mijn 'pech' onderweg'. De bagagedrager deed 600 kilometer goed zijn werk, maar hij werd ook meer en meer gebruikt om even het achterwiel op te tillen om de fiets netjes in de schuur te plaatsen. De constructie die ik gebouwd had was hier niet echt op berekend en dit resulteerde in een gebroken aluminium stangetje op weg naar mijn werk. Rustig door fietsend ging het allemaal nog redelijk goed. Een Tie-Wrap bood uitkomst om in volle vaart 's middags naar huis te rijden.

Hier volgen wat foto's van de problemen:

De bagagedrager:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0057.jpg

Hoek profiel omdat de schijfrem ook wil kunnen bewegen:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0058.jpg

De andere kant bij de derailleur:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0059.jpg

De verbinding onder de stoel:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0063.jpg

De gescheurde kant, met tijdelijk reparatie om naar huis te fietsen:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0065.jpg

Duidelijk de scheur:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0067.jpg

Het stukje aluminium:

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0070.jpg www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0071.jpg

De nieuwe versie (2 lagen aluminium, misschien helpt het ?, het werkt nu zo'n 1800 km.)

www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0075.jpg www.escay.nl_images_projects_ligfiets_bagagedrager_rimg0076.jpg

Ervaringen

De fietstassen zitten goed vast op de bagagedrager en het werkt allemaal. Soms voel je wel de drager wat naar links en rechts 'veren' maar dat is niet heel lastig.

Het nadeel van deze constructie is dat ik steeds bang ben dat ik schroefjes en moeren verlies, of dat er weer wat aluminium doorscheurt.

Ik wil het liefste een zelfgemaakte tas hebben die over het stoeltje heen hangt. Ik heb een idee in mijn hoofd dat ik heb afgekeken van een andere Baron ligfietser, misschien dat ik dat met de hulp van mijn handige vrouw nog eens realiseer. Dan ziet de Baron er ook wat sportiever uit ;)

ligfiets/bagagedrager.txt · Last modified: 2012/04/14 15:13 (external edit)
 
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki