JSpring 2009

Vandaag voor de 2e keer naar JSpring/JFall geweest, georganiseerd door NLJUG. De vorige keer dat ik ging was JFall 2007, daar heb ik toen van genoten.

Ik was er na een kleine omleiding om 8:30. Ik kon me rustig aanmelden en had nog niet echt het idee dat het om 9:00 druk zou zijn. Dat viel echter mee, bij de 1e keynote zat de zaal aardig vol.

Eerste keynote: Agile @ Atlassian

De eerste keynote werd gegeven door een medewerker van Atlassian. Het onderwerp kwam neer op de werkwijze binnen Atlassian. Hoe wordt agile development binnen het bedrijf toegepast. Het mooiste om te zien vond ik hoe ver ze het 'eat your own dogfood' principe doorvoeren. Dit kan in hun geval perfect. Een paar interessante ideeen verder:

  • wijs 1 teamlid aan als contactpersoon aan voor een week en rouleer dit, andere teamleden kunnen zo 'ongestoord' doorwerken.
  • Laat iemand een uur of 2 per week alleen de nieuwe onderdelen testen die intussen zijn toegevoegd, een mens kan beter feedback geven dan een automatische test. Dat nieuwe functionaliteit werkt betekend nog niet dat het bruikbaar is.
  • Maak gebruik van een tool waarin een ieder zijn frustaties kwijtkan, bijvoorbeeld elke keer dat er gewacht moet worden op een actie. Of repeterende acties.

DCI

Na de keynote ben ik naar “DCI een nieuw programmeerparadigma gebaseerd op rollen” gegaan. Serge Beaumont van Xebia presenteerde.

Dit was een uitstekende introductie. De voorbeelden waren verhelderend. Ik had net afgelopen week de presentatie van Jim Coplien gezien: http://blog.jaoo.dk/2009/03/04/handling-architecture-in-the-agile-world/ welke ik interessant vond maar mij nog niet enthousiast kreeg. Serge lukte dat wel. Ook omdat hij een java implementatie toonde met ObjectTeams. Hij noemde als alternatief Qi4J. Ik hoop dat de presentatie snel te vinden is op http://www.xebia.com/dci zodat ik eenvoudig anderen enthousiast kan maken.

Java Programming in a Multicore world

Interessante presentatie gegeven door Angelina Langer. Tempo was wel hoog om in korte tijd diep op het onderwerp in te kunnen gaan. Wat stukjes Ajax hadden weggelaten kunnen worden. Een voorbeeld waar synchronized code omgeschreven werd naar 'atomic' code nodigde uit om meer te weten te komen over het omgaan met het java memory model.

Lunch

Goed verzorgd! En het gras op het dak is niet om op te zitten… :)

Keynote: Mod4J

Na meer dan 7 jaar ervaring met MDA tools had ik hier toch wel een bepaalde verwachting. Eindelijk een open source tool waarmee je aan de slag kunt gaan? Helaas lijkt dat stadium nog niet bereikt met Mod4J. De presentatie zelf was een gemiste kans. Nadruk werd toch weer gelegd op de theorie en ideeen. Waar ik hoopte een gelikte demo te zien te krijgen die de zaal overtuigt van mogelijkheden van MDA.

Wat me het meeste tegenviel is dat je met Mod4J als gebruiker vast zit aan al gemaakte patronen (DSLs bij Mod4J) welke niet direct aan te passen zijn. Ik hoop op een tool waar je als eind gebruiker eenvoudig je eigen patronen direct kunt maken. Dat kan wel met Mod4J maar dan moet je naast Mod4J gebruiker ook Mod4J ontwikkelaar worden. Daarvoor is de learning curve te stijl…

Het gebruik maken van het Generation Gap Pattern is wel aardig op het eerste gezicht, maar gebruikers zitten niet te wachten op de overhead aan classes. Je zou het zelf ook niet zo programmeren. Daarbij: wil je 1 aanpassing in 50 classes doorvoeren dan moet je toch weer 50 keer handgeschreven code maken. Dat wil je niet, je moet direct het patroon aan kunnen passen.

Ik ben na de presentatie nog naar de stand gegaan om te kijken hoe het werkt. Het filmpje op de schermen vond ik beter dan de presentatie. Ik was benieuwd naar hoe de code uit modellen gegenereerd wordt. Ik hoopte dat binnen Mod4J de patronen direct aangepast kunnen worden. Helaas is dat dus niet mogelijk.

Voor de code generatie wordt gebruik gemaakt van Eclipse Model 2 Text, zie http://www.eclipse.org/modeling/m2t/?project=xpand. Templates worden geschreven in de Xpand template language. Ik ben persoonlijk niet zo weg van deze template language. Ik zie niet in 1 oog opslag hoe een gegenereerde file eruit zal gaan zien.

Knap dat 3 man in 1 FT 'jaar' dit heeft kunnen bouwen. Ik hoop dat ondanks de mindere presentatie er toch veel beweging zal komen in dit open source project.

SOA It's a hard knock life

Leuke presentatie. Fijn om eens de mening te horen van iemand die al jaren SOA's bouwt. Goede punten gehhoord over de 'ESB'. Ik heb geen ervaring, maar ben blij dat mij duidelijk is gemaakt dat de altijd dun getekende ESB vaak heel dik is.

Practical Programming on Android

Ik heb een Android toestel en wil er graag voor gaan programmeren, ik moet er alleen eens wat tijd voor gaan vrij maken. Android heeft echt potentie. Ik had al wat demo tutorials gemaakt op mijn pc en wellicht dat ik daarom niet naar deze presentatie had moeten gaan. Voor mij was het gesneden koek. Wel leuk om ook wat persoonlijk ervaringen te horen van een andere Android developer.

Naar huis

Sorry, ik had het te warm. Niet de laatse sessie gevolgd. Een goede dag. Goede organisatie! ondanks de 'barre tijden' was het beter dan anderhalf jaar geleden. Veel oud collega's gezien. Erg leuk. Iets te vroeg (17:00) naar huis. JSpring was een grote aanrader!

's Avonds naar Kees Torn in Purmerend. Ook een aanrader!!

jspring2009impressie.txt · Last modified: 2012/04/14 15:14 (external edit)
 
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki